Om Dyrön – allt vårt bästa.

Bilfria Dyrön strax norr om Marstrand är en av Tjörns kommuns sex skärgårdsöar med boende året runt. Här bor närmare 190 bofasta men på sommaren fylls ön av båt- och sommargäster.
Som en av få öar erbjuder Dyrön en året-runt-öppen ICA-butik med systembolagsutlämning. Dessutom finns det postservice, café och sist men inte minst en pizzeria. I norra hamnen finns restaurang Trålverket en skärgårdsbistro som Tobias & Johanna driver där hittar du bland annat dagens trålverk med grönsaker odlade i säsong på menyn. Öppet från påsk till sensommaren samt öppet för julbord.

På sommaren öppnar emellertid fler verksamheter sina dörrar för törstiga, hungriga och kulturintresserade gäster. Bland annat Galleri Bockeberget med lokala och nationella konstnärer. Ön har även boule- och tennisbana, minigolf, fotbollsplan, lekplats och en liten idrottshall med gym. Vandringsleden som dessutom slingrar sig naturskönt med vidunderlig utsikt runt ön lockar också många turister till ön.

Dyrön har även en mycket populär bokningsbar bastu som år 2008 utnämndes till Sveriges finaste eluppvärmda bastu.

Förutom bad i bastun finns här också två badplatser med trampoliner, badstegar och sandstrand samt ett oändligt antal klipphällar och vikar för den som önskar avkopplande stillhet och ro.

De båda badplatserna ligger alldeles nära de två gästhamnarna – Nord och Sydhamnen – vilka med sina skilda karaktärer kompletterar varandra med olika utbud av service och upplevelser.

Det stora antalet åretruntboende innebär att ön även har ett varierat och livskraftigt näringsliv och en aktiv samhällsförening, vilket gör Dyrön till en levande ö där det lyser i fönstren även när vinterstormarna drar in.

Dyröns historia sträcker sig mer än 3 000 år tillbaka, då den första bosättningen ägde rum på ön.

I den västra delen av ön har forskare funnit en stenåldersby som ligger i en imponerande dalgång mellan karga berg. Tydliga spår av ett bronsåldersröse har även upptäckts på ett högt berg i väster, vilket visar att människor bosatte sig här i tidig tid. Det är intressant att notera att all den åkermark som senare skulle användas av öns fiskebönder faktiskt var under vatten vid den tiden.

Dyrön hade initialt ingen hamn, och jordbruk samt boskapsskötsel var huvudnäringarna på ön. Mellan 1747 och 1808 inträffade den mest betydelsefulla sillperioden, då fisket spelade en stor roll.

Med tiden minskade sillbeståndet, vilket ledde till utvidgade fiskegränser för att minska förlusterna. Idag finns endast ett fåtal fiskare med Dyrön som hemmahamn.

om dyrön